Min bilder
Uppsala, Uppland, Sweden

fredag, februari 01, 2008

Feminism = Porr - Runka av en häst = Naturligt

Okej, massor med människor, däribland Ali Esbati, Hans Linde och Josefin Brink, har redan länkat till filmklippet hos Göteborgsposten. Men om någon nu har missat så kommer det här igen. Alla måste titta! som Varanteatern brukade säga (och är det inte lite Ted Borg över KD Alingsås?).

Okej, låt oss rekapitulera hela historien. Fotografen Andres Serrano ställer ut sin A history of sex i Alingsås, Kristdemokraterna och de lokala nazisterna fick spel, de övriga partierna (utom SD vilka jag räknar in bland nazisterna) försvarar utställningen, Göteborgsposten "tussade ihop en politiker från vardera sidan mitt ibland könsorganen i konsthallen" (Well it's a marvelous night for a Onanidans). Det är bara att luta sig tillbaks och försöka ta in allt som sägs.

Gunilla Gomér (KD) öppnar upp med att förklara hur obehagligt det är att vara i konsthallen (här känner jag själv obehaget i att heja på en centerpartistisk tant som heter Ingbritt, det om något känns onaturligt). Sedan fortsätter hon med att förklara att sex hör hemma i sängkammaren bakom stängda dörrar och att så fort det lyfts fram i det offentliga så blir det pornografi. Snacka om att ha missat de senaste decenniernas feministiska utveckling. Hört talas om "det personliga är politiskt" nån gång Frihets-Gunillan? Lena Gunnarsson skriver väldigt bra i senaste Flamman om varför vi måste snacka sex. Jag citerar:
Att jag känner mig lätt vulgär när jag skriver så här i en vänstertidning med feministiska sympatier är klargörande. Det förklarar tystnaden. Desto viktigare att riva ner prydhetens hycklande dimridåer! Det ihållande undvikandet gagnar utan tvekan vissa, men inte är det kvinnor.
En och en halv minut in i filmen så får vi äntligen svaret på vad fundamentalister menar när de snackar om det där Naturliga. Att runka av en häst är naturligt. En kille som suger av en kille eller en tjej som för in sin hand i en killes anal är inte naturligt, antagligen eftersom det sker inomhus. Förvirringen inom svensk sexualpolitik har inte varit större sen Jens Orbacks mormors syster levde ihop med en häst.

Gunilla (som inte riktigt vet om hon är provocerad eller inte) tycker att om konstnärskap är det samma som provokation "så är jag inte så mycket för det". Det här å andra sidan - det är verkligt konstnärskap.

OBS. Bilden har ingenting med texten att göra. Inte med porr heller. Den är helt Naturlig.

1 kommentar:

Anonym sa...

Stark text ;)